ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

6ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Αγαπητοί γονείς,

Σας καλωσορίζουμε στο νηπιαγωγείο μας.

Καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά εσάς και τα παιδιά σας, τα οποία σας διαβεβαιώνουμε ότι θα τα προσέχουμε σαν δικά μας παιδιά.

Ελπίζουμε στη στενή συνεργασία μας, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ώστε η φοίτηση των παιδιών σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη και δημιουργική.

Η Προϊσταμένη και

Ο Σύλλογος διδασκόντων

σας εύχεται υγεία, πρόοδο, δύναμη και καλή σχολική χρονιά

Η διάρκεια του σχολικού έτους

Το Προεδρικό Διάταγμα 200/1998 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζει την ημερομηνία έναρξης και λήξης του σχολικού έτους, το οποίο ξεκινάει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου κάθε έτους.

Το ωρολόγιο λειτουργίας του Νηπιαγωγείου

Το 6ο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας ως δημόσιο νηπιαγωγείο λειτουργεί τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Έχει δύο τμήματα : Κλασσικό Τμήμα – Ολοήμερο Τμήμα

Το Κλασσικό τμήμα λειτουργεί από τις 08.15 έως τις 13.00

Το Ολοήμερο τμήμα από τις 08.15 έως τις 16.00

Η Πρωινή Ζώνη λειτουργεί μόνο με τη συμπλήρωση του αριθμού  των αιτήσεων των γονέων των νηπίων, όπως ορίζεται.

Η πρόωρη αποχώρηση στις 14.00 από το Ολοήμερο τμήμα γίνεται μόνο για σοβαρούς οικογενειακούς ή λόγους υγείας του παιδιού. Υποχρεούστε να τεκμηριώσετε με δικαιολογητικά την αίτησή σας για να προωθηθεί προς έγκριση στην Σχολική Σύμβουλο 56ης Περιφ. Προσχολ. Εκπαιδ.

Η Προϊσταμένη του νηπιαγωγείου – με ενημερωτικό σημείωμα- θα γνωστοποιεί στους γονείς των παιδιών :

*τις ημέρες κατά τις οποίες το Νηπιαγωγείο δε θα λειτουργεί

*τις οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στο ωράριο λειτουργίας του

Η προσέλευση και η αναχώρηση των παιδιών

 

Τα παιδιά θα προσέρχονται στο νηπιαγωγείο από τις 08.15 έως τις 08.30π.μ. χρησιμοποιώντας ωε είσοδο την εξωτερική πόρτα του νηπιαγωγείου από τη μεριά του πλακόστρωτου.

Θα παραδίδονται από την ίδια είσοδο – έξοδο στις 13.00 (κλασσικό τμήμα) και 16.00 (ολοήμερο τμήμα). Τα παιδιά θα παραδίδονται είτε στους γονείς είτε σε άλλα υπεύθυνα πρόσωπα που εσείς έχετε ορίσει. Παρακαλούμε ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες να έρχονται οι γονείς ώστε να γνωριστούμε και στη συνέχεια να γνωρίσουμε τα νέα πρόσωπα. Καλό θα είναι να είναι τα ίδια πρόσωπα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κανένα παιδί δε θα παραδοθεί σε άτομο το οποίο δεν έχει δηλωθεί.

Σας παρακαλούμε να τηρείτε σχολαστικά την ώρα προσέλευσης του παιδιού σας στο νηπιαγωγείο και την ώρα αποχώρησής του από αυτό, για να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου.

Σε περίπτωση αργοπορίας σας – λόγω έκτακτης ανάγκης-υποχρεούστε να φέρετε το παιδί σας από την κεντρική είσοδο του νηπιαγωγείου (Σουλίου 29). Υπάρχει κεντρικό κουδούνι αριστερά επάνω.

Σε περίπτωση που – για κάποιον  έκτακτο λόγο- πρέπει να αποχωρήσει το παιδί σας νωρίτερα από το προβλεπόμενο ωράριο , υποχρεούστε να υπογράψετε Υπεύθυνη Δήλωση ότι με δική σας ευθύνη αποχωρεί νωρίτερα.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων

 

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο ακολουθούμε έχει καθοριστεί με όσα προβλέπει και περιλαμβάνει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)για το νηπιαγωγείο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι επίσης σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής μας, τόσο για την παροχή ποιοτικής αλλά και άρτιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων προεκτείνεται και συμπληρώνεται με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μουσεία, θέατρα, πολυχώρους, με θρησκευτικές και επετειακές εκδηλώσεις.

Δράσεις – Προγράμματα εκπονούνται κατά τη διάρκεια της χρονιάς βασιζόμενοι πάντα στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών υπό την επίβλεψη της Σχολικής Συμβούλου ή των Υπευθύνων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Το παιδαγωγικό και το αναλώσιμο υλικό

Το παιδαγωγικό υλικό καθώς και το οικοδομικό – κατασκευαστικό υλικό που υπάρχει στα δύο τμήματα επαρκούν πλήρως και είναι κατάλληλα επιλεγμένα για την εκπαίδευση και την απασχόληση των παιδιών. Γι΄αυτό σας παρακαλούμε , όταν έρχονται τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, να μην τους επιτρέπετε να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια ή άλλα προσωπικά τους αντικείμενα για να απασχοληθούν ή για να παίξουν με αυτά στη διάρκεια της ημέρας. Αν χρειαστεί να αλλάξει αυτό θα ενημερώνεστε από εμάς (π.χ. Φέρνω το αγαπημένο μου παιχνίδι για να το παρουσιάσω στους φίλους μου).

Όλο το αναλώσιμο υλικό (χαρτιά , χαρτόνια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, δακτυλομπογιές, νερομπογιές, πλαστελίνες, ψαλίδια, κόλλες κ.α.) το οποίο θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς διατίθεται – εξ ολοκλήρου – από το νηπιαγωγείο (είτε μέσω δωρεών, είτε μέσω χρημάτων της Σχολικής επιτροπής). Το μόνο που χρειαζόμαστε από εσάς και θα σας επιστραφεί στο τέλος της χρονιάς εμπλουτισμένο, είναι ένα κλασέρ, 5 φάκελοι με λάστιχο (χρώματος : κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο και μαύρο) και 50 διαφάνειες για να εφαρμόσουμε το portfolio τους . Μέσω αυτού θα διαπιστώνετε την πρόοδο των παιδιών σας καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να γνωρίσουμε και να γνωρίσετε καλύτερα, ολόπλευρα και αξιόπιστα το παιδί σας.

Η ενδυμασία και τα παπούτσια των παιδιών

Τα παιδιά υποχρεούνται να φορούν άνετα ρούχα για να κινούνται ελεύθερα στο χώρο του νηπιαγωγείου. Παρακαλούμε να γράψετε το ονοματεπώνυμό του παιδιού σας σε όλα τα προσωπικά του είδη (τσάντα, μπουφάν, παγουρίνο κ.λ.π.). Έτσι αναγνωρίζουμε ό,τι μπορεί να έχει ξεχαστεί ή να έχει μπλεχτεί με παρόμοιο άλλου παιδιού.  Επίσης θα θέλαμε μία αλλαξιά ρούχα να υπάρχει σε ένα κουτί στο χώρο του νηπιαγωγείου και ένα πακέτο μωρομάντηλα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσον αφορά τα παπούτσια , μπορούν να φορούν αθλητικά ή ό,τι άλλα παπούτσια θέλουν. Συνιστούμε να φορούν τα παιδιά παπούτσια τα οποία να μπορούν να τα βγάζουν και να τα βάζουν μόνα τους . Και αν δεν έχουν μάθει ακόμα να λύνουν και να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους , παρακαλούμε – μέχρι να μάθουν – να αποφεύγουν να φορούν τέτοια παπούτσια γιατί τους δημιουργεί δυσκολία και εκνευρισμό.

Παρακαλούμε, όταν έρχονται τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, να μη φορούν κοσμήματα ( αληθινά ή ψεύτικα) και να μη παίρνουν μαζί τους είδη αξίας.

Το πρόγευμα και το γεύμα

Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μία σχολική τσάντα νηπιαγωγείου (με εύχρηστο κούμπωμα), μέσα στην οποία θα φέρνει καθημερινά το πρόγευμα και το ελαφρύ γεύμα του (ολοήμερο τμήμα). Θα πρέπει επίσης να έχει μία μικρή υφασμάτινη πετσέτα την οποία θα στρώνει επάνω στο τραπέζι , το μπολ του φαγητού του , το πλαστικό κουτάλι του και το παγουρίνο του. Οι ώρες του προγεύματος και του γεύματος είναι ιδιαίτερες στιγμές της ημέρας. Τα φρούτα θα καθαρίζονται από τη νηπιαγωγό εκείνη την ώρα. Δε χρειάζεται να τα καθαρίζετε εσείς από το πρωί.

Παρακαλούμε να μη δίνετε στο παιδί σας τρόφιμα τα οποία δεν του αρέσουν ή τα οποία δυσκολεύεται να φάει, γιατί αυτό είναι πιθανόν να αποτελέσει αφορμή για αντιδράσεις του προς το νηπιαγωγείο. Φροντίζετε να παίρνει μαζί του υγιεινές τροφές – ως επί το πλείστον – και απαγορεύονται τα γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες, κρουασάν τυποποιημένα κ.α.

Δεν πρέπει να έχει μαζί του ξηρούς καρπούς, τσίχλες, ή καραμέλες, για λόγους ασφάλειας τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων παιδιών.

Η ονομαστική εορτή και τα γενέθλια

Κάθε παιδί μπορεί – αν θέλει- να γιορτάσει τα γενέθλιά του ή την ονομαστική εορτή του στην τάξη, μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του. Μπορεί να φέρει στο νηπιαγωγείο γλυκά ή τούρτα (κατόπιν συνεννοήσεως με τη νηπιαγωγό) και να συνοδεύονται από τον ανάλογο εξοπλισμό (πιατάκια, κουταλάκια, χαρτοπετσέτες κ.λ.π.) Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής που προωθούμε , σας προτείνουμε να στέλνετε εδέσματα –γλυκά ή αλμυρά- τα οποία να έχουν χαμηλές θερμίδες και – αν είναι δυνατόν – να είναι χειροποίητα.

Την ημέρα που το παιδί σα γιορτάζει τα γενέθλιά του ή την ονομαστική του εορτή, μπορεί το νηπιαγωγείο να έχει προγραμματίσει εκδήλωση ή εκπαιδευτική επίσκεψη- η οποία δεν είναι δυνατόν να αναβληθεί. Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε τηλεφωνικά με τη νηπιαγωγό μερικές μέρες νωρίτερα, για να ορίσετε την ημέρα που θα γιορτάσει το παιδί σας στο νηπιαγωγείο.

Οι απουσίες των παιδιών

 

Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική. Η ανελλιπής φοίτηση του παιδιού αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την ομαλή προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον, όσο και για την απρόσκοπτη παρακολούθηση του προγράμματος δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου. Οι απουσίες ενημερώνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του  myschool , για αυτό το λόγο θα πρέπει να γνωρίζουμε την αιτιολόγησή της. Αν είναι άρρωστο , υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρετε ιατρική βεβαίωση στην οποία θα αναφέρεται επακριβώς το είδος της ασθένειας που είχε και θα τονίζεται σαφώς από το θεράποντα ιατρό η δυνατότητά του να επανέλθει στο νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειάς του στα άλλα παιδιά. Αν δεν ήταν άρρωστο υποχρεωτικά βεβαίωση των γονέων στην οποία θα αναφέρεται ο λόγος της απουσίας του. Αν το παιδί σας υποβάλλεται σε  κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή αν έχει ευαισθησία σε φάρμακα, σε κάποιες τροφές ή σε κάτι άλλο, παρακαλούμε να ενημερώσετε για το θέμα αυτό τη νηπιαγωγό. Θα σας δίδονται και συγκεκριμένα έντυπα για το φάκελο του παιδιού σας , τα οποία θα κληθείτε να συμπληρώσετε. Απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τους νηπιαγωγούς, όπως ορίζει σχετική νομοθεσία. Παρέχονται όμως οι πρώτες βοήθειες και ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς του παιδιού ή το ΕΚΑΒ (σε περίπτωση εξαιρετικού περιστατικού).

Η συνεργασία γονέων και νηπιαγωγών

Το νηπιαγωγείο δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των νηπιαγωγών και των γονέων. Στις παιδαγωγικές συναντήσεις (τόσο ατομικές όσο και ομαδικές) είναι απαραίτητη η παρουσία των γονέων των παιδιών και όχι άλλων συγγενικών προσώπων. Οι ημερομηνίες των συναντήσεων θα σας γνωστοποιούνται εγγράφως. Οποιαδήποτε δυσκολία ή πρόβλημα αντιμετωπίζετε με το παιδί σας, μη διστάσετε να το συζητήσετε  με τη νηπιαγωγό.

Το στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου είναι

τηλ :2105541915.

Φαξ: 2105541915

Ηλεκτρ. Διεύθ. mail@6nip-elefs.att.sch.gr

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

& Νηπιαγωγός  Τμήματος 1 : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Τηλ. 6978873728 – 2293022217

Νηπιαγωγός Τμήματος 2 :       ΚΟΤΤΑΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Νηπιαγωγός Ολοήμερου Τμήματος :  ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: